ESFÈRIC BUILDING. Barcelona (2008)

This is a single circular building which is located inside the Gardens of Joan Brossa and was part of the old amusement park of Montjuïc. It was built in 1966 by architects: Lluís Riudor Carol and Antoni M. Riera Clavillé.

The objective was to transform it in a polyvalent events room. Having a so peculiar building, the project kept their own original architectural characteristics, refreshed the inside, completed the program and their installations.

The singular structure, strong and brutal, is compound of twelve reinforced concrete “Y” form pillar, each one two floors high. Topped with a reinforced concrete circular main beam that supports the deck structure. This deck, of 18m of span, has a scheme structure as a bicycle wheel. Metallic joists which are radial supported by the concrete main beam and by the metallic main beam. Twelve conical ceramic tile vaults done at the Catalan way, are placed in between joist.

The main access is to the lower floor, through a metallic box, full of light at night. In the interior space highlights a black ladder. Also a circular white metallic section pillars with V form that supports the central core. The kitchen, the service and the lift are located in the lower floor. Part of them in the semi-basement area.

The upper floor is diaphanous and seeks to provide views of Barcelona city night and day. Allow lightness, comfort and tranquillity. Therefore the enclosures had to have big dimensions. These are done with metallic windows with solar filter glass, to take profit of the privileged green environment. A versatile space. But is intended to allow all applications that could be developed in this area over 24 hours a day.

It is confirmed after years of operation of this equipment. Its versatility of use: weddings, introduction of new products (vehicles, computers, clothes,...) and all types of businesses (hotel chains, pharmaceutical,...) ...